top of page

DE WONDERE WERELD VAN
EDELSTENEN EN MINERALEN

Edelstenen en mineralen zijn prachtige natuurlijke creaties. Er zijn nu ongeveer 4000-5000 verschillende soorten geïdentificeerd en er worden nog steeds nieuwe ontdekt. Ze ontstonden miljoenen jaren geleden door natuurlijke processen: sommige stenen zijn ontstaan uit lava, andere uit sedimenten zoals zand of klei. Ze kunnen zijn ontstaan onder extreme druk of hitte. De gemiddelde steen heeft er miljoenen jaren over gedaan om zijn vorm en schoonheid te krijgen. Tegen de tijd dat wij er mee in aanraking komen hebben zij al een heel groeiproces achter de rug.

Button
Groene Agaat

Bergkristal, jaspis, granaat, serpentijn en jade zijn enkele van de oudste bekende soorten. Stenen als jaspis en calciet komen over de hele wereld voor, maar andere alleen maar op bepaalde plekken op de wereld. Robijn-zoisiet wordt bijvoorbeeld alleen maar in Tanzania gevonden. 

Al eeuwen zijn mensen op zoek naar deze stenen en worden ze gebruikt voor zowel functionele als geneeskrachtige doeleinden of vanwege hun schoonheid. Volgens archeologische vondsten was er ongeveer 400.000 jaar geleden (in het midden van de Steentijd) al interesse voor edelstenen. Sommige edelstenen werden gebruikt als werktuig, andere vanwege hun schoonheid als sieraad, bijvoorbeeld verwerkt in een amulet. De Grieken en de Romeinen waren grote kenners van edelstenen en ze verwerkten het ook vaak in kunst. Mineralen werden ook wel verpulverd om als verf (pigment) te gebruiken. Lapis lazuli werd bijvoorbeeld gebruikt door grote kunstenaars als Leonardo da Vinci en Michelangelo.  Ook Rembrandt heeft dit gebruikt voor zijn schilderijen. 

Edelstenen ingezet bij heling

Edelstenen worden gewaardeerd om hun schoonheid, maar ook om de helende eigenschappen die aan de stenen toegekend worden. Bij oude beschavingen en natuurvolken waren ze een kostbaar goed en nog steeds zijn ze erg populair. Edelstenen staan ook sinds mensenheugenis bekend om hun eigen specifieke geneeskrachtige werking. Vele volkeren, van China tot de indianen in Amerika en de Egyptenaren gebruikten edelstenen voor het behandelen van allerlei kwaaltjes. Over heel de wereld en sinds oudsher worden edelstenen gebruikt om de drager te helpen. Er zijn stenen voor bescherming, vruchtbaarheid etc.  In de middeleeuwen stond robijn bijvoorbeeld echt bekend als een steen die levenskracht gaf en hartversterkend was. In India was de maansteen een teken van vruchtbaarheid. 

 

Alles om ons heen bestaat uit energie. De mensen om ons heen, bomen, planten en edelstenen ook. Kristallen, mineralen en edelstenen hebben een eigen (grondstof)samenstelling, kleur en frequentie. Daardoor hebben ze een unieke trilling. De geneeskrachtige werking van edelstenen danken zij voornamelijk door die specifieke trilling die ze afgeven. Deze trilling kunnen ze afgeven aan het menselijke energiesysteem en op deze manier kan dit een positieve invloed hebben. Van de jaspis soorten is bijvoorbeeld bekend dat ze een hele aardende werking hebben. Sommige stenen werken op een specifiek chakra, anderen op meerdere. Het kan zijn dat je je aangetrokken voelt tot een bepaalde steen. Misschien heb je die dan nodig. Ik geloof dat je puur op gevoel of intuïtief wel de passende orgonite met de voor jou juiste stenen kiest. Bewust of onbewust. De orgonite die je het meest aanspreekt, of omdat je het gewoon de allermooiste vindt. 

 

bottom of page