top of page
Bij op een madeliefje

Duurzaamheid   

                                 

Bright-Art Orgonite vindt duurzaamheid belangrijk. Duurzaamheid is een breed begrip. Het gaat over de herkomst van de steentjes tot aan het verpakkingsmateriaal en de verzending. Hieronder kun je zien op welke manier hier een bijdrage aan wordt geleverd.

Duurzaamheid en edelstenen

Bright-Art Orgonite vindt het belangrijk dat het ethisch verantwoorde edelstenen zijn, zonder kinderarbeid, slechte arbeidsomstandigheden en vernietiging en verontreiniging van de leefomgeving waar de stenen gewonnen worden. Sommige overheden ondernemen gelukkig meer actie om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en sommige dorpen floreren juist door de toenemende vraag naar edelstenen. Daar krijgen de mensen een eerlijke prijs voor hun arbeid en de steen. De supply chain is lang niet altijd transparant en dit maakt het kopen van edelstenen niet altijd even eenvoudig. Nu ik me hier bewust van ben vind ik het belangrijk om naar de herkomst van de stenen te kijken. Geen stenen uit Congo, Myamar, en Afghanistan.

Een betere wereld begint bij jezelf

We hebben maar één aarde en daar moeten we zuinig op zijn. Niet alleen voor onszelf maar ook voor de toekomstige generaties. Daarom wil ik mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. Op de werkplek waar de orgonites gemaakt worden, wordt gebruik gemaakt van groene stroom. De website draait op groene energie (check je eigen website eens op greenwebfoundation). Afval scheiden is iets wat iets vanzelfsprekends is en daarom wordt er voor dit onderscheid gemaakt in: papier, plastic, glas en restafval. De restanten epoxy worden ingeleverd als chemisch afval. De gebruikte mallen zijn gemaakt van niet-giftig, milieuvriendelijk en herbruikbaar materiaal. Ze worden zo lang mogelijk gebruikt. Al het overige materiaal wat gebruikt wordt, zoals handschoenen, mengbeker, roerspatel etc. worden meerdere keren gebruikt. Ook wordt er op gelet dat de materialen niet van heel ver hoeven te komen en en als dit wel zo is dan meteen een voorraad in te slaan. De factuur krijg je alleen digitaal en niet op papier. Deze kun je zelf dan het beste even in je mailbox bewaren. De pakjes wegbrengen voor verzending gebeurt lopend of op de fiets. Ik heb zelf trouwens geen auto, maar maak gebruik van de (elektrische) deelauto's van MyWheels. Een goed alternatief voor als je zelf niet veel rijdt en toch er wel afentoe een keer eentje nodig hebt. 

 

CO2 neutraal versturen

De pakjes worden met PostNL of DHL verstuurd. Zij bezorgen nu met netto nul CO2 uitstoot van deur tot deur. 

Als je een pakketje bestelt dan kun je er ook voor kiezen om het bij een ophaallocatie van PostNL te laten bezorgen. Als je voor het laatste kiest dan carpoolt jouw pakketje met andere pakketjes naar één locatie. 

 

Verpakkingsmateriaal

Bijna alle materialen die voor de verpakking zijn gebruikt zijn van gerecycled karton, zijn hergebruikt door mij of hebben het FSC® kenmerk. Alles wordt eigenlijk hergebruikt. Dit is een beetje een sport geworden. Om sommige iets meer kwetsbare orgonites, zoals de piramides, te beschermen, worden ze gewikkeld in hergebruikt (bubbeltjes)plastic. Ik vraag aan mensen in mijn omgeving om dit voor mij te bewaren zodat ik dit weer kan hergebruiken. Dit geldt ook voor alle grote doosjes en het zijdevloeipapier. 

 

Alle orgonites krijgen dus een eigenlijk een 'groene' finishing touch voordat ze naar de nieuwe eigenaar verstuurd worden.  

                                                                           

bottom of page